петък, 3 октомври 2008 г.

семинарът

Получих покана за семинар по американска ватирана бродерия и бях толкова изненадана,че я прочетох няколко пъти преди да благодаря и да се запиша за участие. Семинарът се организира от Селена Рене Бедуел и се ръководи от Connie Owensby в дните 19-22 септември. Беше едно много интересно обучение, а лекторите Connie, Elizabeth, Imaline,Ola,Pat,Virginia,Serena,Go и Bobbie - много добри и невероятно търпеливи. Ние учениците, с помоща на преводачите ,сътворихме по един пачуърк "дървена къщичка" като всяка избра сама десена на своите парченца.Трябва да си призная, че за мен избора беше най-трудната фаза.

Първо защото можехме да избираме измежду огромен брой различно обагрени парченца.Второ защото исках да се съобразя с цветното колело, в което диаметрално разположеният цвят е допълващият или най-подходящият.
По-долу са малка част от творбите на лекторите ни, донесени през океана специално за този семинар.Сред тях имаше и шити в далечната 1938 година и някои от тях станаха личен подарък и спомен за по-късметлийките от нас.







четвъртък, 2 октомври 2008 г.

семинарът американско одеяло

Тук сме всички заедно без Боби ,мисля,която снима.



Това е моят личен подарък от Pat подписан от всички участници:Кремена,Александра,Анелия,Селена,Стела,Нели,Желка,Радостина,Таня,Любка,Ралица,Мария,Мила,Дарина,Доби,Таня ,Надежда и разбира се лекторите. Тук сме щастливи със завършените изделия.
Какво научих:

  • за цветното колело

Примера долу е за червения цвят в три близки тона и диаметралното му съответствие зеленият цвят в три близки тона.Аз например в моят пачуърк съм избрала съседни цветове,а не противостоящи от пурпур до синьо-зелено.И се получи gipsy нотка,която желаех.


  • за шиенето
Шие се на ръка или с машина.

Когато е на ръка се прави с бод ситна тропоска,като на всяко трето бодване се затяга /бода се повтаря/.

Шие се с 0,6 см резерв /това е американският стандарт/.Отбелязва се с тиксо върху машината ,като отмерваме от иглата 0,6 см.След всяко пришиване се мери/ поне в началото/за да сме сигурни ,че резерва е винаги един и същ.Така накрая общият размер ще е точно толкова ,колкото сме предвидили.

  • за гладенето

Не се разглажда!

Притиска се с ютията.Първо всички изрязани парчета, а после всеки шев от опаковата страна и след това от лицевата, но пригладен към по тъмният плат ,за да не прозира.

Използвахме американски платове и те не бяха напирани,но тук памучните платове се свиват много,затова преди кроене трябва да се наперат.

  • за ватирането

Ватата се крои по голяма като размер и плата за гръб също.След това трите слоя гръб,вата,пачуърк се тропосват с големи бодове,които после лесно да се махат.

Започва се от средата и се тропосва диагонално през 4-5 см.След това изминаваме на машина,започвайки от средата може да тигелираме и на ръка, но със здрав конец. Има много варианти: вътре във фигурките или само в тегела или следвайки шарка.... Ако е необходимо се свалят зъбците на машината и тегелирането се управлява ръчно.

  • за кантирането

След тегелирането изрязваме излишната вата и гръб.Окантоването се използва, за да се обточат необработените краища на готовото одеяло.За да определите колко дълъг трябва да бъде канта,отрежете ленти с ширина 6,3 см по широчината на плата. Зашийте краищата им заедно под ъгъл 45 градуса ,за да направите един дълъг непрекъснат ширит.fig.1

Притиснете шева отворен. fig.2

Срежете единият край на ширита под ъгъл 45 градуса и подгънете необработения край с 0,6 см и притиснете.fig.3

Пригънете ширита по дължина опако с опако и притиснете.fig.4

Започнете от средата на една от страните на одеялото положете необработеният край на ширита по протежение на необработеният край на одеялото. Използвайте 0,6 см резерв,започнете да шиете на няколко см от края на ширита.Когато достигнете ъгъла на одеялото,спрете да шиете на 0,6 см от него. fig.5

Завъртете одеялото около иглата и дошийте края под 45 градуса към външния ъгъл.Завъртете одеялото за по нататъчно зашиване на следващия край.

Прегънете кантът нагоре и в другата посока настрана от одеялото под ъгъл от 45 градуса. fig.6

Прегънете кантът надолу по протежение на края на одеялото запазвайки ръбът равномерен с горния край на одеялото.Започвайки от горният край продължаваме да шием до следващия ъгъл.fig.7

Повторете на всеки ъгъл. Продължете да шиете докато не достигнете на няколко см от началото на канта.След като отрежете излишното,вмъкнете края на канта в гънката и довършете шиенето.fig.8

Сгънете краят на канта към задната част на одеялото.Използвайки скрит шев,зашийте подгънатия край на канта към задната част на одеялото. fig.9